Evaluare si Testare copii

Psihologie Clinica

Mihaela Dumitru

Evaluarea psihologică și testarea proiectivă sunt două instrumente importante utilizate de către psihologi în înțelegerea comportamentului, gândurilor și emoțiilor copiilor. Aceste metode ajută psihologii să identifice problemele emoționale și comportamentale și să ofere sprijin în luarea deciziilor educaționale. În acest articol, vom discuta despre definițiile evaluării psihologice și testării proiective și aplicațiile lor în lucrul cu copiii.

Evaluarea psihologică este procesul de utilizare a testelor standardizate, observațiilor și altor metode pentru a evalua funcționarea cognitivă, emoțională și comportamentală a unui copil. Scopul evaluării psihologice este de a aduna informații despre abilitățile, punctele forte și slăbiciunile unui copil, care pot fi utilizate pentru a lua decizii despre educația și bunăstarea lor. Unele tipuri comune de evaluări psihologice utilizate cu copiii includ testele de inteligență, testele de realizare și evaluările comportamentale.

Testele de inteligență, precum Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence (WPPSI) și Kaufman Assessment Battery for Children (K-ABC), sunt utilizate pentru a măsura capacitățile cognitive generale și funcționarea intelectuală a unui copil. Testele de realizare, precum Woodcock-Johnson Tests of Achievement, măsoară abilitățile și cunoștințele unui copil în zone specifice, precum lectura, scrierea și matematica. Evaluările comportamentale, precum Behavior Assessment System for Children (BASC), sunt utilizate pentru a evalua comportamentul și emoțiile unui copil și pentru a oferi informații despre capacitatea acestuia de a interacționa cu alții.

Testarea proiectivă este un tip de evaluare psihologică care implică faptul că copilul răspunde la stimuli ambigui, precum desene sau povești, pentru a revela gândurile și emoțiile subconștiente ale acestuia. Scopul acestor teste este de a oferi o privire asupra modului în care copilul percepe lumea și își proiectează emoțiile și gândurile în această lume. Unele exemple de teste proiective incluse în evaluarea psihologică a copiilor includ Thematic Apperception Test (TAT) și Children's Apperception Test (CAT).

Evaluarea psihologică și testarea proiectivă pot fi extrem de utile în lucrul cu copiii. De exemplu, evaluarea psihologică poate oferi informații despre abilitățile cognitive și comportamentale ale unui copil, ceea ce poate ajuta la luarea deciziilor educaționale. De asemenea, testarea proiectivă poate oferi o privire asupra modului în care copilul percepe lumea și își proiectează emoțiile și gândurile în această lume, ceea ce poate ajuta la înțelegerea comportamentului și emoțiilor acestuia.


Bibliografie:

American Psychological Association. (2020). Understanding Psychological Assessment.

DuPaul, G. J., & Stoner, G. (2014). ADHD in the Schools: Assessment and Intervention Strategies. Guilford Press.

Giordano, L. (2017). Projective Techniques in Psychological Assessment. In Assessment and Treatment Planning in Mental Health (pp. 57-69). Springer, Cham.

Orpinas, P., & Horne, A. M. (2017). School Psychology: A Blueprint for Training and Practice III. Springer.

Westen, D., & Arkowitz-Westen, L. (1998). Projective Techniques in Personality Assessment. In Handbook of Psychological Assessment (pp. 367-384). John Wiley & Sons, Inc.

cookies