Stima de sine scazuta si stima de sine disimulata

Psihoterapie - Cognitiv-Comportamentala

Mihaela Dumitru

Stima de sine este un concept esential pentru functionarea sanatoasa a individului, fiind legata de modul in care ne percepem si ne raportam la propria valoare si la ceilalti. O stima de sine scazuta se refera la o imagine de sine negativa si un sentiment de neputinta si inferioritate, in timp ce stima de sine disimulata se refera la o imagine de sine pozitiva, dar care este doar o masca pentru o stima de sine scazuta reala.

Stima de sine scazuta poate fi cauzata de o varietate de factori, cum ar fi traume din copilarie, abuz emotional sau fizic, comparatii constante cu ceilalti sau critici negative frecvente. Acesti factori pot avea un impact major asupra modului in care ne percepem si ne raportam la propria valoare, duce la un sentiment de neputinta si lipsa de incredere in propriile abilitati.

Pe de alta parte, stima de sine disimulata poate fi cauzata de o dorinta puternica de a fi acceptati si iubiti de catre ceilalti, precum si de o teama de a fi judecati sau criticati. Persoanele cu stima de sine disimulata pot parea increzatoare si sigure pe ele insesi, dar in realitate acestea au o stima de sine scazuta si se bazeaza pe aprobarea si validarea celor din jur pentru a-si mentine imaginea pozitiva.

Este important de mentionat ca stima de sine scazuta si stima de sine disimulata au ambele consecinte negative asupra vietii individului. Persoanele cu stima de sine scazuta pot avea dificultati in a lua decizii, a se exprima si a se implica in relatii, in timp ce persoanele cu stima de sine disimulata pot avea dificultati in a fi sincere si autentice cu propria persoana si cu ceilalti.

Pentru a creste stima de sine, este important sa se lucreze cu un psiholog sau un terapeut pentru a identifica si a aborda cauzele problemei. Terapia cognitiv-comportamentala poate fi utila in ajutarea individului sa-si schimbe gandurile si comportamentele negative si sa-si construiasca o imagine de sine pozitiva si sanatoasa. De asemenea, este important sa se invete tehnici de autoacceptare si de a-si valida propriile sentimente si nevoi.

Stima de sine scazuta si stima de sine scazuta disimulata sunt doua concepte diferite, dar care pot avea un impact semnificativ asupra vietii unei persoane. Stima de sine scazuta este o stare de spirit negativa care poate duce la probleme de sanatate mentala si fizica, precum si la probleme de relatiile interpersonale. Pe de alta parte, stima de sine scazuta disimulata poate fi mai periculoasa, deoarece poate fi mai greu de detectat si, prin urmare, de tratat. Prin urmare, este important sa fim constienti de propriile noastre nevoi si sa cautam ajutorul unui psiholog sau al unui terapeut daca simtim ca stima noastra de sine este afectata. Prin recunoasterea si abordarea acestor probleme in mod adecvat, putem sa ne imbunatatim viata si sa ne atingem potentialul maxim.

cookies