Viciile. Forme de compensare din subconstient

Psihoterapie - Cognitiv-Comportamentala

Mihaela Dumitru

Viciile sunt comportamente nocive care ne afectează viața în mai multe moduri, precum sănătatea fizică și mentală, relațiile interpersonale, cariera și finanțele. Acestea pot fi diverse, de la fumatul sau consumul de alcool, la jocurile de noroc sau dependența de droguri. Desi aceste comportamente sunt considerate a fi neproductive, ele sunt, de fapt, un mod de a face față unor nevoi emoționale sau de a ne îmbunătăți starea de spirit.

Nevoile din copilărie pot fi diverse, cum ar fi nevoia de atenție, afecțiune, validare sau control. O copilărie marcată de abuz sau neglijență poate duce la o lipsă de aceste nevoi fundamentale, care pot rămâne neîmplinite în viața adultă. Acest lucru poate conduce la o căutare constantă de a acoperi aceste nevoi neîmplinite prin intermediul viciilor.

De exemplu, o persoană care a crescut într-un mediu care nu a oferit suficientă atenție și afecțiune poate căuta validare și atenție prin fumat sau prin consumul excesiv de alcool. O persoană care a crescut într-un mediu care a promovat controlul excesiv poate dezvolta o dependență de droguri sau jocuri de noroc pentru a-și satisface nevoia de control.

Este important să înțelegem că aceste vicii nu sunt doar probleme de caracter sau lipsă de voință, ci sunt rezultatul unor nevoi neîmplinite din copilărie. Înțelegerea acestui lucru poate ajuta oamenii să fie mai compătimitori cu ei înșiși și să-și dea seama că renunțarea la aceste comportamente poate fi dificilă și poate necesita tratament.

Psihoterapia poate fi un instrument valoros în abordarea viciilor. Prin explorarea experiențelor din copilărie și înțelegerea modului în care acestea au contribuit la dezvoltarea comportamentelor nocive, oamenii pot începe să înțeleagă și să schimbe gândurile și comportamentele care îi conduc la vicii. Terapeutul poate lucra cu individul pentru a identifica și satisface nevoile neîmplinite din copilărie în moduri sănătoase, cum ar fi prin stabilirea de relații interpersonale mai bune sau prin gasirea unui hobby sau a unei activități care să ofere o sursă de împlinire emoțională.

Psihoterapia poate, de asemenea, ajuta oamenii să-și dezvolte abilități de coping sănătoase pentru a face față stresului și emoțiilor negative, care pot fi un factor major în declanșarea comportamentelor vicioase. Terapeutul poate oferi suport și strategii pentru a gestiona acele momente dificile care pot duce la recădere.

În plus, psihoterapia poate ajuta indivizii să înțeleagă relația dintre nevoile din copilărie și comportamentele actuale, și să-și dezvolte un sentiment de compasiune față de ei înșiși, care poate fi esențial pentru a-și schimba comportamentele nocive.

Viciile sunt un mod de a compensa nevoile din copilărie neîmplinite. Este important să înțelegem că acestea nu sunt doar probleme de caracter sau lipsă de voință, ci rezultatul unor nevoi neîmplinite din copilărie. Psihoterapia poate fi un instrument valoros în abordarea viciilor prin explorarea experiențelor din copilărie și înțelegerea modului în care acestea au contribuit la dezvoltarea comportamentelor nocive, și prin oferirea de suport și strategii pentru a gestiona stresul și emoțiile negative. Este important să ne acordăm timp și atenție pentru a ne înțelege propriile nevoi și pentru a găsi modalități sănătoase de a le satisface.

cookies